Моментът да стартирате нова кариера е: СЕГА

Моментът да стартирате нова кариера е: СЕГА

If we wait for the moment when everything, absolutely everything is ready, we shall never begin. Ivan Turgenev More »

Преди да дойде успехът е работата! Готови ли сте?

Преди да дойде успехът е работата! Готови ли сте?

The dictionary is the only place,where success comes before work. Arthur Brisbane More »

 Мерилото за интелекта е умението да се променяш. Алберт Айнщайн

Мерилото за интелекта е умението да се променяш. Алберт Айнщайн

The only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do. Steve Jobs More »

 

Кратка история на грима

Blog1

 

Идеята за преобразяването на човешкото лице чрез грим е започнала още в дълбока древност. Първоначално гримът е иползван като предпазно и профилактично средство, а впоследствие откриват и неговата способност да разкрасява и подчертава красотата на лицето. Още праисторическите племена преобразявали лицата си чрез боядисване, татуировки или маски, вярвайки в магическата им сила. Първият грим  е бил измислен и използван от мъжe – вождовете и жреци на племена, които с  изрисуваните си лица оказвали почит на боговете си. Много по-късно в Египет жените започнали да използват грима като средство за прелъстяване и постигане на дълга младост и красота. Археологически разкопки ни показват най-ранните следи от използването на очната линия, която първоначално е била зелен цвят, а впоследствие черен. Египтяните подготвяли гримовете по специални технологии – от билки, цветя,  различни растения и етерични масла. Освен естетическия ефект, гримовете имали за цел и да пазят очите и кожата от слънчевите лъчи и инфекции.

С развитието на търговията египтяните търговци пренесли грима и козметиката в Римската империя. В Рим гримът е считан за елемент на лукса. В Индия пък жените били задължени да бъдат красиви и привлекателни. Целта е била да са достатъчно пленителни за мъжете и по този начин да показват своето потекло и положени в обществото.

Кръстоносците от Близкия Изток пренасят грима в Средновековна Европа. В Ренесанса куртизнатките използвали цветен прашец, за да разкрасяват лицата си. Години по-късно във времето на Барока, Франция става водеща сила в изкуството на грима. В XVIII век мъжете и жените „лудват” в стремежа си да изглеждат красиви. Избелвали ли лицата си силно, тъй  като бялата кожа се считала за белег на аристократичност. Изкуствените бенки имали изначална функция да скриват белезите от шарка, а впоследствие започнали да се уголемяват и придобиват различна форма. Значението на бенката не било само естетическо – поставена на различно място, тя носела своето значение. Например на лявата буза значело „Търся си жена за вечерта” , на дясната „Свободна съм” и т.н. След Френската революция обаче тази мода започнала да губи своята популярност. Мъжете спрели да използват какъвто и да било грим, а дамите леко и фино използвали пухчето с пудрата.

След  60-те години на XIX век дамите били силно подтикнати да използват продукти за красота. През 80-те пазарът на козметиката станал световен. Развиващите се до днес техологии позволяват постоянно подобряване и съзадаване на нови и различни гримове. Използвайте ги всеки ден! Бъдете красиви!

Автор  Атанас Темнилов

Източник http://www.highviewart.com/kratka-istoriya-na-grima-17.html